Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

Aktuális áttekintés a DAB+ európai helyzetéről

2020. február 25. 15:40 - Satinfo

Egyre több európai ország rendelkezik földfelszíni digitális rádióadó-hálózattal.

dab.png

Egyre népszerűbb Európában a digitális rádiózás, a DAB+. Azokban az országokban, ahol már fejlett digitális adóhálózat működik, az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt a fogható programok száma. A rádióhallgatók számára mindez szélesebb választékot és tiszta, digitális vételt jelent. Néhány országban a digitális adók kínálata már olyan magas az analógokéhoz képest, hogy immár a teljes digitális átállás megvalósítása is napirendre került. Norvégia már 2018-ban leállította országos analóg FM-adóhálózatát, Svájc pedig 2024 végéig tervezi megtenni ezt. Jelenleg harminc európai országban működnek DAB/DAB+ rendszerű adók, amelyeket úgynevezett multiplexekben (MUX) sugároznak. Ezek a programcsomagok egyetlen frekvencián akár 16 különböző rádióadó műsorát is képesek továbbítani, ami jelentős árammegtakarítást és frekvenciahatékonyságot von maga után. Következzen egy áttekintés az egyes európai országok jelenlegi DAB+ ellátottságáról.

 

Belgium

A flandriai üzemszerű műsorsugárzás beindítása után a DAB+ Belgium vallon területein is megvetette lábát. Az RTBF közszolgálati műsorain kívül a BRF német nyelvű programjai és magánrádiók műsorai egyaránt foghatók digitálisan. Flandriában a lakosság 26%-a hallgat DAB+ rádióadásokat, és az újonnan értékesített autók 39%-a rendelkezik digitális rádióvevővel. A flamand kormány úgy döntött, hogy két évvel azután, hogy a digitálisan rádiózók aránya meghaladja az 50%-ot, le fogják állítani az analóg FM-adókat. Flandriában egy közszolgálati multiplex fogható a VRT 12 programjával, és egy kereskedelmi multiplex, amely 13 magánrádió műsort tartalmazza.

 

Dánia

A dán lakosság 98%-a tud DAB+ adókat fogni. A dán háztartások 45%-ában működik már legalább egy digitális rádiókészülék. Az országban egy nemzeti multiplex sugározza a Danmarks Radio közszolgálati műsorait és a kereskedelmi rádiók kínálatát, illetve 13 helyi Mux szolgálja ki az egyes régiók rádiós igényeit. A dán parlament jelenleg érvényben lévő határozata alapján az FM-műsorsugárzást akkor fogják leállítani, ha a digitálisan rádiózók aránya meghaladja az 50%-ot. Jelenleg ez az arány 28%.

 

Franciaország

Miután Párizs, Marseille, Nizza, Lille, Lyon és Strasbourg vételkörzetében már jó ideje foghatók DAB+ rendszerű rádióadások, 2020-ban további legalább 15 telephelyen fog megkezdődni a digitális rádiós műsorsugárzás. A CSA médiahatóság 2023-ig adott engedélyt a digitális adóhálózat országos kiépítésére. Addigra már az ország teljes területén biztosítani kell a DAB+ vételt. A regionális hálózatok mellett a CSA két nemzeti multiplexre adott ki engedélyt, amelyeket 2020-tól kell kiépíteni a nagyvárosi vételkörzetek és autópályák által behálózott területek stabil digitális ellátása érdekében. A műsorcsomagok összesen 26 rádióadót fognak tartalmazni, köztük az egyik legnagyobb magántársaságnak számító M6 (RTL, Fun Radio, RTL2), valamint a Lagardère (Europe 1, Virgin Radio, RFM) és a NextRadioTv (RMC, BFM Radio, BFM Business) kínálatát. Az állami Radio France szintén jelen van az országos digitális multiplex választékában.

 

Gibraltár

A brit gyarmatterületen a közszolgálati Radio Gibraltar üzemeltet egy multiplexet három adóval. 2018 októberében a „The Rock” nevű rádióállomással megjelent az első kereskedelmi műsorszolgáltató is a digitális kínálatban.

 

Nagy-Britannia

A brit háztartások több mint 60%-ban működik digitális rádióvevő. Az ország területének 97%-án elérhetők a DAB+ adások. 2019 harmadik negyedévében a britek több mint 56,8%-a hallgatott digitális rádióadást – ami alkalmat adott a kormánynak, hogy elgondolkozzon az analóg FM-adóhálózat leépítésének megkezdésén. A brit médiaügyi minisztérium ezenkívül konzultációkat kezdeményezett az úgynevezett „Small Scale DAB+”, azaz az alacsonyabb adóteljesítményű, kisebb multiplexek engedélyezéséről a helyi és regionális területek kereskedelmi és közösségi rádiókínálatának bővítése érdekében. A szigetországban már mai is több mint ötszáz rádióállomás fogható DAB és DAB+ rendszerben, egyetlen más európai országban sincs ekkora választék digitális rádióadókból. Egyre több szolgáltató vesz részt a DAB+ rendszerű műsorterjesztésben, a legújabbak a 2019-ben csatlakozott LBC News, az Absolute 10 és a Magic Musicals.

 

Írország

Az ország lakosságának 56%-át érik el a digitális jelek a nagyvárosi vételkörzetekben. Az írek 17%-a rendelkezik DAB+ vevőkészülékkel.

 

Olaszország

A DAB+ széles körben elterjedt Olaszországban. A lakosság 83%-a már élvezheti a digitális adóhálózat előnyeit, Dél-Tirolban ez az arány 100%. Ebben a régióban a helyi RAS médiaszolgáltató már meg is kezdte az FM-adók leállítását a DAB+ adóhálózat költséghatékony fejlesztése érdekében. A dél-tiroli magánrádiók szintén képviseltetik magukat a digitális kínálatban, mind német nyelvű, mind egyéb nemzetközi adóikkal. 2020-tól minden újonnan értékesített autó alapfelszereltsége a DAB+ rádió Olaszországban. Az ország teljes területén mintegy kétszáz digitális rádióadó fogható, és az új regionális multiplexek száma hétről hétre nő.

 

Horvátország

Az ország nagy részén – egyelőre tesztüzemben – tizenkét rádióműsor fogható a nemzeti multiplexben. 2020 eleje óta a kínálat része a horvát HRT közszolgálati rádió mindhárom programja.

 

Liechtenstein

A kis hercegségben három német nyelvű svájci multiplex kínálatát sugározzák. Kelet-Svájc regionális műsorcsomagjában megtalálható a liechtensteini közszolgálati Radio L programja is.

 

Luxemburg

Luxemburgban 2019-ben tesztsugárzásokat végeztek DAB+ rendszerben. Az RTL leányvállalataként működő Broadcast Center Europe (BCE) szeretné az üzemkész állapotban lévő dudelange-i és hosingeni adóberendezését külföldi érdeklődőknek bérbe adni. Belföldi multiplexek indítása egyelőre nincs napirenden Luxemburgban.

 

Málta

A szigetállam úttörőnek számít a DAB+ adóhálózat kiépítésében. Az ország teljes területén foghatók digitális adások: a két nemzeti multiplex összesen 41 adó kínálatát sugározza.

 

Monaco

A kis hercegségben két multiplex működik összesen 16 magánrádió kínálatával, amelyek francia, olasz és angol nyelven sugározzák műsoraikat.

 

Hollandia

Az ország területének 95%-án foghatók az országos kereskedelmi és közszolgálati rádiók digitális változatai. Van egy közszolgálati és egy kereskedelmi multiplex, amelyeket öt vegyes regionális műsorcsomag, valamint az MTVNL nagyvárosi vételkörzeteket lefedő kínálata egészít ki. 2020-ban újratervezik az adókörzeteket, és középtávon egy további nemzeti multiplex elindításával számolnak, elsősorban a kereskedelmi rádiók számára. A helyi rádiók ezenkívül két évig kísérletezhetnek digitális tesztüzemben az új műsorsugárzási formával. Hollandiában a lakosság 39%-a hallgat rendszeresen digitális rádióadókat, a háztartások 25%-ban működik legalább egy DAB+ vevőkészülék. Az újonnan értékesített autók 43%-a rendelkezik digitális rádióval.

 

Észak-Macedónia

Észak-Macedóniában 2019-ben indult el Szkopjéban a közszolgálati MR rádió- és televíziótársaság digitális műsorcsomagja.

 

Norvégia

A világon elsőként Norvégia állította le országos FM-adóhálózatát. A lépést az tette lehetővé, hogy az ország lakosságának 99,5%-a tudja stabil minőségben fogni a DAB+ adók jeleit. Ennek megfelelően az analóg adók lekapcsolása után is a lakosság 98%-a hű maradt rádiózási szokásaihoz. A háztartások 60%-a rendelkezik DAB+ rádióval. Országosan egy multiplex működik, ezt egészíti ki hét regionális és hét helyi műsorcsomag. Norvégia egész területén 108 digitális adó fogható, ebből 15 kizárólag DAB+ rendszerben.

 

Ausztria

Nyugati szomszédunknál megkezdődött a nemzeti multiplex kiépítése, jelenleg tíz kereskedelmi rádióadó műsora fogható a csomagban. Bécsben ezenkívül elérhető egy regionális Mux is, amely 12 programot tartalmaz. 2021 végéig kívánják kiépíteni a tartományi székhelyek és a fontos utak vételkörzetében a digitális adóhálózatot, hogy a lakosság 85%-a zavartalanul élvezhesse a DAB+ műsorok kínálatát. Ezenkívül további regionális multiplexek indítását is tervezik a nagyvárosok, többek közt Linz és Graz vételkörzetében.

 

Lengyelország

Lengyelországban 2013 óta folyamatosan építik ki a digitális rádiós adóhálózatot. Ennek köszönhetően immár a lakosság 56%-át elérik a DAB+ rádiójelek. A Lengyel Rádió 17 regionális multiplexe összesen 29 adó műsorát továbbítja, ebből hetet kizárólag a digitális platformon lehet hallgatni. Az első regionális kereskedelmi multiplexek Varsóban és Wroclawban kezdték meg működésüket, hamarosan csatlakozik hozzájuk Gdansk is. Az ehhez szükséges engedélyt már megkapta a BCAST platformszolgáltató, és számos további regionális multiplex kiírása már megkezdődött.

 

Portugália

Annak dacára, hogy Lisszabonban tartják a 2020-as Európai Rádiónapokat, jelenleg nincs DAB+ műsorsugárzás az országban. 1998-ban már elindítottak egy T-DAB műsorsugárzást, de az adóhálózatot érdeklődés hiányában 2011-ben leállították. A DAB+ újbóli bevezetéséről az ANACOM műsorszolgáltató fog dönteni a kormánnyal közösen a felmerülő igények figyelembevételével.

 

Románia

Bukarestben jelenleg a Román Rádió öt közszolgálati programja fogható egy kereskedelmi adó (Bucuresti FM) mellett, tesztüzemben működő multiplexen.

 

Svédország

A Svéd Rádió (SR) multiplexe mellett, amely elsősorban a nagyvárosok térségében fogható, a Nordic Entertainment Group (NENT) is működtet egy nemzeti DAB+ műsorcsomagot, amely 13 kereskedelmi adó kínálatát tartalmazza. A NENT-hez olyan ismert rádiómárkák tartoznak, mint a Rix FM, a Star FM és a Bandit Rock. A göteborgi és malmői multiplex beindításával immár a lakosság felét ellátják digitális műsorokkal az adók.

 

Svájc

Az alpesi országban immár a DAB+ számít a leghallgatottabb rádiós médiumnak. A hatósági felmérésekben résztvevő 2800 megkérdezett 37%-a hallgat rendszeresen digitális rádiókat, míg az FM-et már csak 32% választja. Ezzel most először előzte meg a digitális platform az analógot az országban. Érdekes, hogy a megkérdezettek csupán 31%-a hallgat internetes rádiókat, tehát a DAB+ az hatalmas internetes választéknál is népszerűbbnek bizonyult. Tízből hét svájci használ már most is rendszeresen digitális rádiót, és a további németnyelvű multiplex tervezett kiépítésével minden bizonnyal még tovább fog nőni a számuk. Jelenleg több mint 140 digitális rádióadó fogható Svájcban. 2024 végéig a tervek szerint le fogják állítani az analóg FM-adóhálózatot, így Norvégia után Svájc lesz a világon a második ország, amely búcsút int az URH-nak.

 

Szerbia

Déli szomszédunknál a lakosság immár 80%-át elérik a digitális rádiójelek: jelenleg még tesztüzemben működik egy multiplex, amely a Szerb Rádió három közszolgálati programját sugározza, de a tervek szerint hamarosan kereskedelmi rádiók is meg fognak jelenni a kínálatban.

 

Szlovákia

Északi szomszédunknál a Towercom és az AVIS működtet két multiplexet, egyelőre tesztüzemben. A két társaság jelenleg a lakosság 36,1%-át látja el közszolgálati és kereskedelmi műsorokkal egyaránt.

 

Szlovénia

A korábbi jugoszláv tagköztársaságban ma már 16 kereskedelmi rádió fogható digitálisan, 14 párhuzamos FM-sugárzásban, kettő pedig kizárólag a DAB+ platformon. A háztartások 73%-a, az autópályák 89%-a el van látva digitális jelekkel. A „DAB+ R1” elnevezésű nemzeti multiplexre nyolc rádiótársaság összesen 11 programja nyújtotta be pályázatát.

 

Spanyolország

Madrid és Barcelona nagy térségében két-két multiplex üzemel. Az egyik a közszolgálati Radio Nacional de España (RNE) négy programját, valamint két magánrádió műsorát sugározza, míg a másik hét kereskedelmi rádió kínálatát tartalmazza. Jóllehet egyelőre nincs terv az országos DAB+ adóhálózat kiépítésére, Észak-Spanyolország autonóm tartománya, Navarra szeretne kiírni DAB+ adókra pályázatokat. Tesztsugárzásokat végeznek ezenkívül Marbellában (Costa del Sol), valamint a Kanári-szigeteken és Gran Canarián.

 

Csehország

Csehországban átfogó adóhálózat-építésen vannak túl: a közszolgálati CR immár a lakosság 80%-át eléri műsoraival a DAB+ rendszerben. 2020 végéig pedig ez az arány a tervek szerint már 95%-ot fog elérni. A CR mellett a Teleko és az RTI üzemeltet 11 régióban helyi, vegyes multiplexeket (közszolgálati és kereskedelmi adókat egyaránt). A fővárosban, Prágában ezenkívül egy további multiplex is fogható, tíz kereskedelmi rádióadó kínálatával.

 

Törökország

Négy török régióban, köztük Ankarában és Isztanbulban működik az állami TRT multiplexe, amelyen nyolc program hallható tesztüzemben. Jelenleg a török lakosság 25%-a hallgathat DAB+ adókat.

 

Ukrajna

Az ukrán fővárosban, Kijevben fogható regionális multiplexben tíz kereskedelmi adó mellett a négy állami rádió műsora hallgatható digitálisan.

 

Vatikán

Róma vételkörzetében fogható a Vatikáni Rádió multiplexe, amely négy, különböző nyelvű rádióműsort tartalmaz.

 

Magyarország

Végül hazánkról néhány szó: 2010 óta nem sok minden történt a DAB+ műsorsugárzás terén. Annak ellenére, hogy Magyarország Európában az elsők között kezdte meg még 1995-ben a DAB műsorsugárzást Budapesten, a 2008-as DAB+-ra történt átállás során örvendetesen 13 programra nőtt kínálatot 2010 után leapasztották – jelenleg a Magyar Rádió négy adója, a Kossuth, a Petőfi, a Bartók és a Dankó mellett az InfoRádió, a Magyar Katolikus Rádió és a Klub Rádió műsora hallgatható Budapest vételkörzetében. A három telephelyről (Széchenyi-hegy, Hármashatár-hegy, Száva utca) egyenként 250 wattos adóteljesítménnyel sugárzott műsorkínálat egyelőre – érthetően – nem ösztönzi a rádióhallgatókat a digitális vevőkészülékek beszerzésére. Ám ahogy az összeállításból kiderül, nemcsak Nyugat-Európa legtöbb országa, de legtöbb szomszédunk is lehagyott már minket digitális rádiós adóhálózataik és műsorkínálataik kiépítésében és fejlesztésében. Előbb-utóbb a hazai döntéshozók sem gátolhatják tovább a rádiós kínálat sokszínűségét nem pusztán a fővárosban és környékén lehetővé tevő technikai fejlesztés előmozdítását.

Doga

Forrás: www.infosat.de

Szólj hozzá!
Címkék: DAB+

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr9515491232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása