Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

Országos DAB+ műsorszórással állítaná helyre a rádiós piac szabadságát a Momentum

2021. február 18. 10:35 - Satinfo

Szeptember óta nincs digitális rádiós műsorsugárzás Magyarországon

dab.png

A párt azt ígéri kormányra kerülésére, hogy a Magyarország számára rendelkezésre álló rádiós frekvenciák korlátozottságát kiküszöbölő DAB+ (Digital Audio Broadcast Plus) technológia országos elterjesztése érdekében DAB+ eszközvásárlási programot is megvalósít, valamint átláthatóvá teszi a hagyományos FM-frekvenciákra vonatkozó pályázati rendszert annak érdekében, hogy felszabadítsák a rádiós piacot.

Lapunkhoz eljuttatott közleményében a Momentum azt írja:

„a Fidesz olyan sunyi módon építi azt az álvalóságot, amiben élünk, hogy sokszor már észre sem vesszük, amikor átvernek minket.” Szerintük ilyen a Klubrádió esete is, de „emellett pont ugyanez a kicsit lassabban, évek alatt, de módszeresen leépített helyi rádiózás ügye is.”

Szerintük érdemes megnézni jobban az ügyeket, és nem szabad elfogadni azt, hogy a frekvenciákból korlátozott mennyiség áll rendelkezésre, ugyanis valójában a digitális rádiózás, a DAB+ esetében ez nem így lenne. Donáth Anna, a párt európai parlamenti képviselője ezért is tartja érdekesnek, hogy Magyarország, mely annak idején elindult a digitális rádiózás kísérleti fázisával, tavaly szeptemberben beszüntette a DAB+ kísérleti sugárzást, amivel a rendelkezésre álló frekvenciák szűkössége kiküszöbölhető lett volna:

„A Fidesz gépezete megint csúsztat: bőven lenne már elég frekvencia, simán jutna az elnémított rádióknak is, ha Magyarország meglépte volna az átállást a digitális rádiózásra. 2018 óta az EU-ban eladott autókba (ahol amúgy a statisztikák szerint a magyarok is a legtöbbször hallgatnak rádiót) kötelező beépíteni a digitális adás vételére képes készüléket (úgynevezett DAB+ vevőt). Ezzel összhangban, ahogy minden más európai ország, Magyarország is elindult a digitalizáció irányába, aztán hogy-hogy nem a médiahatóság 2020 szeptemberében egyszer csak lekapcsoltatta az addig (évek óta) kísérleti fázisban működő digitális rádiózást Magyarországon. Aztán hopp, nem jutott frekvencia a Klubrádiónak. Érdekes, nem?”

A Momentum ezért azt ígéri, hogy kormányon „a Fidesz által a rádiózásban okozott károk helyreállítása” érdekében

  • elindítja a digitális műsorszórást az egész országban, kiépíti az ehhez szükséges infrastruktúrát,
  • támogatási programot indít digitális műsorszórás vételére alkalmas készülékek megvásárlására, telepítésére, hogy az időseknek se okozzon gondot az átállás,
  • a pályázati rendszert demokratikussá teszi: átlátható, jó előre lefektetett döntési elvek mentén lehet beadni pályázatokat,
  • sokkal több rádió üzemelhet egyszerre, mint korábban, hiszen a digitális műsorszórás erre lehetőséget ad,
  • a Klubrádió mintájára elnémított országos és nagyobb körzetű rádiók mellett támogatási programot nyújt az elsorvasztott helyi rádióknak is. A Momentum ezzel kapcsolatban megjegyezte: „a települések lakói többet érdemelnek konzervhíreknél, a Pornóapátiban lakókat jogosan nem érdekli, jár-e a négyes-hatos villamos, tudni szeretnék viszont, mit művel a polgármesterük.”

Hétfőn Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) egykori, 2010-ben távozó elnöke is bírálta a Media1-nek adott interjúban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, amiért megszüntette Magyarországon a digitális rádiózást. Szerinte ezzel a perspektívát szüntették meg a szabad rádiózás előtt, és fekete folt lett Magyarország a WorldDAB világtérképén Európában. Az NHH volt elnöke sérelmezte továbbá a magyarországi rádiós frekvenciák elosztásának módját, így azt, hogy azok nem átlátható módon zajlanak. Az interjú itt hallgatható vissza.

Doga

Forrás: www.media1.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr2416431268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása