Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

A dolgok interneténél is alkalmaznák a Li-Fi-t

2018. június 20. 16:49 - Satinfo

Vannak olyan területek, ahol a wifi nem opció, itt a látható fényen alapuló adatátvitellel kell beérni.

li-fi.jpg

Jó hír, hogy a tesztek szerint az új adatátviteli eljárás gyárakban is megfelelő. Először tesztelték a technológiát a dolgok internete ipari alkalmazása kapcsán az OWICELLS nevű projektben, amelynek a célja az volt, hogy megnézzék, miként működik a látható fényen alapuló adatátvitel (LiFi) egy mobil robot esetében egy 5 x 5 négyzetméteres helyiségben. A gép különböző gyártásspecifikus feladatokat végzett el, például alkatrészeket hegesztett össze és ellenőrzött. A LiFi rendkívül robusztus kommunikációt tesz lehetővé, amelynek esetében több LED és fotodióda képes egyszerre adatokat küldeni és fogadni. A jelenlegi rendszerek több mint 100 Mbps-os sebességgel tudják továbbítani az adatokat, a maximális késleltetési idő 5 ezredmásodperc.

A modern gyártástechnikáknak az eddigieknél sokkal rugalmasabbaknak kell lenniük azért, hogy a gyártók jobban tudjanak alkalmazkodni az egyedi ügyfélkívánságokhoz. Az OWICELLS keretében a kutatók azt vizsgálták, hogy miként valósítható meg a mesterséges intelligencia segítségével a felhőkörnyezetben összekötött mobil robotok és eszközök használata. Mindehhez a vezeték nélküli adatátvitel elengedhetetlen, amelynek viszont ugyanolyan megbízhatónak kell lennie, mint egy vezetékes kapcsolatnak. A Li-Fi tehermentesítheti a Wi-Fi-spektrumot és megvalósíthatja a szünetmentes, mobil adatátvitelt az ipari dolgok internete területén. Bebizonyosodott, hogy a Li-Fi megbízhatóan működik a tipikus ipari munkák esetében is.

A Li-Fi előnye a Wi-Fi-vel szemben az, hogy megoldást kínál a kapacitásproblémákra. A Li-Fi a Wi-Fi-nél 10 000-szer nagyobb frekvenciaspektrumot kínál, emellett ezek a rendszerek sokkal kevesebbet fogyasztanak. Nagyobb energiahatékonyság érhető el, különösen akkor, ha a LED-lámpákat az adatátvitellel párhuzamosan még világításra is használják. A Li-Fi rendszerek ezen előnyeik miatt tízszer olcsóbbak, mint a Wi-Fi-s társaik. A költségeket csökkenti, hogy nincs szükség külön antennára sem, és a Li-Fi érzékeny területeken, például kórházakban, repülőgépeken és ipari létesítményekben is gond nélkül használható. Az új eljárás segítségével akár autók is kommunikálhatnak egymással, vagy létrehozható egy beltéri navigációs rendszer is, miközben a rendszer nem bocsát ki káros sugárzást.

Doga

Forrás: www.sg.hu

1 komment
Címkék: WiFi Li-Fi

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr3014060827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.05. 00:22:39

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása