Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

Az ARD befejezné műholdas SD-műsorsugárzását

2017. augusztus 24. 12:23 - Satinfo

A német közszolgálati televízió a jövőben kizárólag nagyfelbontásban sugározná műholdas programjait.

ard.jpg

A német „Tagesspiegel” napilap beszámolója szerint a hamarosan kezdődő berlini Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Kiállításon (IFA) fogja bejelenteni a német közszolgálati rádiókat és televíziókat tömörítő ARD, hogy a közeljövőben be fogja szüntetni műholdról sugárzott, hagyományos SD-felbontású programjainak továbbítását. Ulrich Liebenow, az MDR üzemeltetési igazgatója és az ARD produkciós és műszaki bizottságának elnöke meglehetős nyíltsággal és lazasággal kommentálta az erről szóló híreszteléseket.

Az IFA rendezvényein a tervek szerint fel fogják hívni a figyelmet arra, hogy a műholdas műsorsugárzás immár 2012 óta teljesen digitális formában zajlik, ezért a legtöbb felhasználó ma már technikailag le tudna mondani az SD-felbontásról. Ennek ellenére a németországi DVB-T-ről DVB-T2-re történő átállás is megmutatta, hogy óvatosan kell bánni azokkal a régimódi tévénézőkkel, akik nem kedvelik, ha kész tényekkel szembesítik őket.

Németországban sokkal többen használják a műholdas televíziózást, mint a földfelszíni, DVB-T/DVB-T2 rendszert. A műholdas platformon viszont nem jelentene olyan radikális változást az SD-műsorok leállítása, mind a földfelszíni műsorsugárzásban, mivel a HD adások vételéhez már nem kellene új vevőkészülékeket beszerezniük a nézőknek. A mai műholdvevők ugyanis egyaránt képesek venni a DVB-S és DVB-S2 jeleket, azaz mind az SD, mind HD felbontással megbirkóznak.

Az SD-műsorok leállításának ütemezéséről egyelőre nem született döntés, ugyanakkor az ARD vezetői már a jövőbe tekintenek, és szoros figyelemmel kísérik a következő televíziós szabvány, az UHD alakulását – nyilatkozta Liebenow a „Tagesspiegel”-nek.

 

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de

2 komment
Címkék: HD ARD SD

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr1712776400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klown 2017.08.29. 10:44:50

Ekkora marhaságot! Szerintem, aki mai napig FTA SD kínálatot néz ott valószínűleg olcsó, régi SD box van. Magyarul mindenképpen boxcserével jár a dolog. Ami pénzben nem vészes. Idehaza is kapni 10 ezer körül S2-es HD box-okat, de a macera, mi szívás, főleg az idősebbeknek: új távirányító, beállítani a csatornákat, stb.

Satinfo 2017.08.29. 19:13:01

@Klown: Ezért is kezelik óvatosan a kérdést... Hosszú távon viszont felesleges lesz fenntartani a párhuzamos SD-HD műsorsugárzást.
süti beállítások módosítása