Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

Az ARD 2021-ben leállítja műholdas SD-műsorsugárzását

2020. február 20. 10:57 - Satinfo

A német közszolgálati televízió 2021-től nem sugároz többé hagyományos, SD-felbontásban az Astra műholdról.

ard_2.jpg

Az egész Európában, így hazánkban is szabadon fogható német közszolgálati televíziók közül elsőként az ARD műsorcsomagja szünteti be hagyományos, SD-felbontású sugárzását 2021-től. Az Astra műholdrendszer keleti 19,2 fokos pozíciójából fogható Das Erste, tagesschau24, One és ARD-alpha műsora ezentúl már csak nagyfelbontásban, 720p HD minőségben lesz (továbbra is ingyenesen) elérhető.

Az SD-sugárzás leállításától az ARD jelentős megtakarítást vár. Az SD-sugárzás folytatása esetén más fejlesztésektől kellett volna elvonni forrásokat, és mivel a német háztartások 80%-a már HD-ban nézi a műsorokat, ésszerűtlen lett volna továbbra is fenntartani a párhuzamos SD-sugárzást.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy az ARD tartományi programjai mikor állnak le az SD-sugárzással, valamint a második közszolgálati adó a ZDF háza tájától sem érkeztek még hírek az SD-műsorsugárzás leállításáról.

A német kereskedelmi adók szabadon fogható változatai (RTL, Pro7, Sat1, stb.) továbbra is hagyományos, SD-változatban sugározzák műsoraikat az Astra keleti 19,2 fokos pozíciójából.

Az elsősorban európai kulturális témákat és művészfilmeket műsorára tűző ARTE szintén le fogja állítani a közeljövőben SD-sugárzását, és a HD mellett az UHD-tartalmak és műsorsugárzás fejlesztésére kíván összpontosítani.

Doga

Forrás: www.infosat.de

Szólj hozzá!
Címkék: ARD Astra ZDF

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr3115482864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása