Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

A Vodafone megveszi a UPC Magyarországot

2018. május 09. 13:58 - Satinfo

Pontosabban az anyacég Liberty Global 19 milliárd euróért eladja a német, magyar, cseh és román érdekeltségeit.

vodafone.jpg

A Liberty Global bejelentette, hogy végleges megállapodást kötött a Vodafone Csoporttal németországi, magyarországi, romániai és cseh vállalatainak eladásáról összesen megközelítőleg 19 milliárd euró értékben. Az eladási árat a cégek eredményének 11,5-szörös felszorzásával számolták ki. Ha a tranzakcióba az EU versenyhatósága is beleegyezik, akkor az 2019 második felében zárulhat majd le. „Csak Németországban több mint hatszorosan térült meg a befektetésünk. Ezt az elmúlt hét év kimagasló teljesítménye is támogatta, amely idő alatt az árbevétel 60%-kal növekedett.” - nyilatkozott elégedetten Mike Fries, a Liberty Global vezérigazgatója.

Mivel a Liberty Global megtartja többi európai érdekeltségét (egyesült királyságbeli, írországi, belgiumi, svájci, lengyel és szlovák cégekről van szó), továbbra is hatalmas kábeltelevíziós és szélessávú internetszolgáltató marad 26 millió TV-, szélessávú- és vezetékestelefon-előfizetővel és hatmillió mobil előfizetéssel. A Liberty Globalnak ezen túlmenően 50%-os részesedése van a hollandiai VodafoneZiggo vállalatban, amely négymillió előfizető számára tízmillió vezetékes és ötmillió mobil előfizetést nyújt.

„Ma Európának minden eddiginél nagyobb szüksége van olyan megfelelő nagyságú országos piaci kihívókra, amelyek hajlandóak beruházni az új generációs mobil, TV- és szélessávú szolgáltatásokba. Németországban például egyetlen piaci szereplő ellenőrzése alatt van a szélessávú piac több, mint fele. Ennek eredményeképpen a többi európai országhoz képest elmaradnak a beruházások és az innováció, és mindez hatással van az ügyfélkiszolgálásra, az új generációs termékek bevezetésére, valamint a szélessávú hálózatok sebességére is. Míg a Liberty Global a Vodafone-nal együttesen is – amelyek németországi kábelhálózatai között nincs átfedés, és így nincsenek közvetlen versenyhelyzetben – csak a piacvezető szolgáltató méretének felét teszik majd ki.” - mondta Mike Fries.

Szabó János a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese szerint egyelőre nehéz értékelni, hogy az egyesülés mit fog jelenteni, mint ahogy azt is, hogy a Digi mobilpiaci belépése mikor következik be. A Vodafone egy ideje törekszik vezetékes infrastruktúra kiépítésére, azonban ennek az idei évre nem lesz számottevő hatása, mivel az eljárás várhatóan hosszabb időt vehet igénybe.

Doga

Forrás: www.sg.hu

Szólj hozzá!
Címkék: Vodafone UPC

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr7113902022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása