Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

EU - egyelőre fellélegezhetnek az IT-óriások

2017. szeptember 20. 12:06 - Satinfo

Úgy tűnik, hogy az amerikai informatikai cégeknek nem kell attól tartaniuk, hogy a közeljövőben megváltoznának a rájuk vonatkozó európai uniós adószabályok.

it_kicsi.jpg

A Google, az Apple, a Facebook vagy az Amazon szinte nem is fizetnek Európában adót, mert nyereségüket olyan országokban mutatják ki, ahol hatalmas kedvezményeket könyvelhetnek el. A fő kedvezményezett Írország, ami cserébe több ezer igen magas fizetésű munkahelyet tudhat magáénak, és ezért például minden jogi eszközt megragad, hogy ne kelljen befizettetnie 13 milliárd eurót az Apple-lel. A franciák ezt úgy szüntetnék meg, hogy ne a nyereség, hanem a bevétel után kelljen a cégeknek adót fizetniük, és abban az országban tegyék ezt, ahonnan az származik. A kezdeményezéshez csatlakozott Németország, Olaszország és Spanyolország.

Most ismertté vált, hogy Luxemburg, Hollandia és Írország mindenképpen meg akarja gátolni a kezdeményezést, ami érthető lépés a részükről, hiszen mind a három állam az IT-konszernek adóparadicsomának számít. A három ország képviselői az európai uniós pénzügyminiszterek tallinni találkozóján ismertették is az álláspontjukat. Pierre Gramegna luxemburgi pénzügyminiszter kijelentette, hogy nem lenne észszerű az Európai Unió számára, ha egyedül kezdene harcot ezen a területen. De az Európai Bizottság is közölte az aggályait, a testület azt szeretné, ha a kérdésben globális megoldás születne.

Franciaország ezzel szemben úgy vélte, hogy ez a folyamat túlzottan lassú. A francia-német-olasz-spanyol állásponthoz csatlakozott az észt fővárosban további hat tagállam, azonban mindez semmire nem elég, ugyanis az adószabályok szigorításához egyhangú döntés kell. A tagországok a szeptember 29-i tallinni digitális csúcstalálkozóig akarnak közös nevezőre jutni.

Doga

Forrás: www.sg.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr912880038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása