Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

Az ARD megkezdte üzemszerű TPEG-szolgáltatását

2017. szeptember 06. 11:20 - Satinfo

A német közszolgálati rádiók a DAB+ rendszeren sugározzák közlekedési információikat a navigációs készülékek számára.

tpeg.jpg

A német közszolgálati rádiókat tömörítő ARD megkezdte üzemszerű TPEG-szolgáltatását. A rendszert az idei IFA-rendezvényen mutatták be Berlinben. A „TPEG” (Transport Protocol Experts Group) átviteli rendszer a földfelszíni digitális rádiós műsorsugárzás, a DAB+ adóhálózatát használja, és szemben a ma (Németországban és Nyugat-Európában) elterjedt Traffic Message Channel (TMC) szolgáltatással, amely az analóg FM-adók kiegészítő információs csomagja, a digitális TPEG hatékonyabban használható és több adatmennyiség átvitelére alkalmas.

A TPEG-szolgáltatással gyorsabban jutnak el a közlekedési információk a navigációs rendszerekhez, amelyek az eddiginél pontosabban és részletesebben tudják megjeleníteni képernyőiken az adott térség közlekedési helyzetét. Az új szolgáltatás rendkívül pontos területi és időbeli információkat nyújt, akár egyes utcákra vonatkozóan megjelenítve egy-egy forgalmi torlódás elejét és végét. Ezenkívül a tervezett útvonal teljes közlekedési és utazási híreit, időjárási adatait, vagy az útba eső parkolóházak szabad helyeit is le lehet olvasni a kijelzőről.

Az ARD digitális szolgáltatása nem kerül pénzbe – nincs szükség sem mobil internethálózatra, sem egyéb előfizetésre használatához. A levegőből érkező, szabadon fogható digitális rádiójelek vétele ugyanúgy ingyenes, mint a hagyományos rádióadások hallgatása.

A német ARD és a svájci SRG máris szinkronizálta a németországi és svájci TPEG-szolgáltatásait, amivel jelentősen hozzájárultak a TPEG világszabvánnyá válásához.

A piacon jelenleg kapható navigációs készülékek zöme egyelőre még nem alkalmas a digitális TPEG-rendszer fogadására, de az ARD üzemszerű digitális szolgáltatásának beindítása után a gyártók hamar fel tudják készíteni eszközeiket az új szabványra. Egyes márkák, például a Garmini szoftverfrissítéssel is alkalmassá tudják tenni készülékeit a TPEG-re.

Doga

Forrás: www.infosat.de

Szólj hozzá!
Címkék: ARD TMC DAB+ TPEG

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr5812807238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása