Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

Jönnek a kiváló minőségű telefonbeszélgetések

2017. június 08. 13:40 - Satinfo

Az okostelefonok hangminősége még hagy kívánnivalót maga után, ezen változtathat egy új kodek.

volte.jpg

Egy új kodek teljesen új szintre emelheti a beszédminőséget a telefonbeszélgetések során, így a két fél annyira tisztán hallhatja a másik hangját, mintha egymás mellett állnának. Mindez annak köszönhető, hogy a kodek először közvetíti a teljes hallható frekvenciatartományt. Az Enhanced Voice Services (EVS) lehetővé teszi, hogy a beszélgetőpartnerek kristálytisztán hallják egymás hangját. A kodeket a 3rd Generation Partnership Project (3GPP) nevű nemzetközi testület dolgozta ki és a munkában részt vett a Fraunhofer Társaság Integrált Áramkörök Intézete (IIS). A fejlesztőcsapat több mint 50 tudósból és mérnökből állt.

Markus Multrus, a kodek szoftverfejlesztésével kapcsolatos munka koordinátora elmondta, alapkövetelmény volt, hogy a beszédet jó minőségben tudják továbbítani alacsony adatráta mellett is, miközben biztosítják az átvitel gazdaságosságát is. Emellett a kodeknek elég robusztusnak kellett lennie az átviteli hibákkal szemben, hogy a beszélgetés rossz körülmények esetén se szakadjon meg. A kodeknek a zenéket is jó minőségben kell továbbítania – ez volt a legnehezebb feltétel, hiszen a beszéd- és az audiokódolás két külön világ. Azt a megoldást találták ki, hogy a kodek 20 ezredmásodpercenként elemzi, hogy beszéd vagy zene továbbítódik-e, és mindig annak megfelelő algoritmust alkalmaz.

Guillaume Fuchs, az EVS tudományos fejlesztésében résztvevő szakember közölte, hogy az eddigi kodekek és az EVS közötti különbség abban rejlik, hogy az új kodek – bitrátától függően – egészen 16, sőt, akár 20 kHz-ig továbbít minden jelet. A több ezer személy bevonásával elvégzett tesztek alapján az EVS jelentősen jobb eredményeket ért el, mint az eddig használt kodekek, így a 3GPP már szabványosította is az EVS-t. Stefan Döhla, a Fraunhofer IIS 3GPP-be delegált tagja kiemelte, hogy Japánban, Dél-Koreában, az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban az EVS-t kereskedelmi célokra is bevezetik, s becslések alapján jelenleg 50-100 millió eszköz támogatja az új szabványt.

Doga

Forrás: www.sg.hu

Szólj hozzá!
Címkék: iPhone VoLTE

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr2912576865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása