Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

Az internet elromlott?

2017. május 30. 13:36 - Satinfo

twitter.jpg

A világháló a tudásmegosztás paradicsoma helyett a figyelemhajhászás pokla, ahol extrém dolgokkal lehet eredményt elérni, és így pénzt keresni. Legalábbis ezen az állásponton van a Twitter alapítója.

Evan Williams, a Twitter és a Medium.com alapítója szerint az internet tönkrement, ráadásul idővel minden rosszabb lesz. A Facebookon egyesek már élő adásban közvetítenek öngyilkosságokat és erőszakos cselekményeket és a Twitteren rengeteg a troll, amely jelenséggel nem lehet mit kezdeni. Elöntik a netet a tényekkel semmilyen kapcsolatban nem álló álhírek és hazugságok, melyeket vagy pénzért, vagy valamilyen ideológia nevében gyártanak. Egy kutatásban tízből négy ember állította, hogy már megfenyegették online, és az adatfelvétel még az amerikai elnökválasztás komolyabb sárdobálása előtt volt.

A Google által 2003-ban felvásárolt Blogger kitalálójaként és a Twitter legnagyobb részvényeseként mélyen hitt abban, hogy amint bárki szabadon nyilváníthat véleményt és cserélhet ötleteket, akkor egy jobb világ jöhet el, de tévedett. Williams szerint az internet alapproblémája az, hogy a világhálón a szélsőséges dolgokat jutalmazzák. Az emberek ugyanúgy megnézik ezeket, ahogy vezetés közben lelassítanak egy autóbaleset mellett, de itt újabb katasztrófákkal ki is szolgálják az erre vágyó embereket.

Néhány éve még a Twitter a szabadság legfőbb terjesztőjének tűnt, gondoljunk csak az arab tavasz eseményeire, amikor is az emberek ezen a platformon számoltak be az aktuális eseményekről, és percről-percre lehetett követni rajta a diktátorok bukását. De más is sokat köszönhet a Twitternek, például Donald Trump, az első amerikai elnök, aki a mikroblognak köszönhetően költözhetett be a Fehér Házba. A politikusnak közel 35000 tweetje és 30 millió követője van. Az biztos, hogy nem ő a legnépszerűbb twitterező, de alighanem a legbefolyásosabb. A mostanában orosz kapcsolatai miatt támadott dollármilliárdos egy néhány héttel ezelőtti interjúban elismerte, hogy saját csatornája és a közvetlen választói kapcsolattartás nélkül nem tartana itt.

Evan Williams szerint a Szilícium-völgyben szeretnek magukra Prométheuszként tekinteni a dolgozók, olyan hősként, aki ellopta a tüzet az önző istenektől (a szűrő és ellenőrző szerepet is betöltő újságíróktól) és az egyszerű emberek kezébe adta. De szerinte a történet végéről sem szabad megfeledkezni, mely szerint Zeusz haragjában egy sziklához láncolta az árulót, hogy az az örökkévalóságig szenvedjen a máját tépkedő sastól. Williams arra számított, hogy az emberek ugyanolyan felelősségteljesen fognak viselkedni az interneten, mint ő, és ugyan a lakásunk ajtaján van zár, de az interneten erre már nem lesz szükség.

Ő ezt nem szeretné tovább eltűrni és ezen akar változtatni. A legnagyobb problémát a reklámok által vezérelt tartalomban látja, mely a figyelemhajhászást támogatja a megértés mélyítése helyett. Ezzel szemben egy előfizetéses rendszer az értéket jutalmazza, hisz abban, hogy az emberek hajlandók fizetni a minőségi tartalomért, ezt próbálja érvényesíteni Medium.com nevű lapjánál is.

Az ágazat nagy szereplői rendkívül sok pénzt és időt fektetnek be abba, hogy megtalálják a megoldást az aktuális problémákra. A többi kommunikációs platform is próbálkozik, mesterségesintelligencia-algoritmusokkal, további moderátorok alkalmazásával vagy éppen a közösség általi kiközösítés önműködő módszereivel próbál úrrá lenni a minden fórumon tapasztalható mérgező légkörön. A Facebook például több ezer segítőt alkalmaz az élő közvetítések figyelésére, szűrésére és adott esetben leállítására. A Google átdolgozza a keresési struktúráját és a Twitteren is csökkent a gyűlöletbeszéd mennyisége. Ezért Williams hiszi, hogy meg fogják oldani ezt a problémát, ám még csak az út elején járnak.

Doga

Forrás: www.sg.hu

Szólj hozzá!
Címkék: Twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr7412551649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása