Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

Nyugdíjazták az MP3 formátumot

2017. május 19. 09:48 - Satinfo

Lassan a felhasználók is búcsút inthetnek a népszerű formátumnak.

mp3.jpg

A Fraunhofer Társaság Integrált Áramkörök Intézete (IIS) hivatalosan is elbúcsúztatta az MPEG Audio Layer III (MP3) formátumot. Az intézmény jelezte, hogy a Technicolorral folytatott licencprogram lezárult és a szimbolikus lépést azzal indokolta, hogy – az Advanced Audio Coding (AAC) személyében – már egy ideje rendelkezésre áll egy az MP3-nál sokkal jobb formátum.

Az MP3 idén ünnepli 22 éves születésnapját. A formátumot 1982 és 1992 között fejlesztették ki és gyakorlatilag forradalmasította a zenei ágazatot, mert a segítségével – jelentősen érzékelhető akusztikus veszteség nélkül – a méretük tizedére lehetett csökkenteni a tömörítetlen zenei fájlokat. Az intézet közleményében azt írta, hogy a streaming-szolgáltatások, a televíziók vagy a rádiók már a korszerűbb AAC-t használják vagy a jövőben az MPEG-H Audio formátumot részesítik majd előnyben. Mindkettő az MP3-mal szemben kibővített beállítási lehetőségeket és jobb hangminőséget kínál. Az Apple iTunes Store a 2003-as bevezetése óta az AAC-t alkalmazza, és hasonlóan tesz a földfelszíni digitális rádiós műsorszórás szabványa, a DAB+ rendszer is.

Bernhard Grill, az MP3 társfejlesztője kifejtette, hogy az AAC mostanra „de facto” a zenei letöltések és a mobiltelefonos videók szabványává vált és sokkal hatékonyabb, mint az MP3, ráadásul annál sokkal több funkciót is kínál.

Az MP3-hoz kapcsolódó technikát 1992-ben szabványosították, de az elnevezés csak 1995. július 14-én vált ismertté. Az MPEG-1 Audio Layer 3 programban Karlheinz Brandenburggal együtt közel 40 szakember dolgozott, akik eleinte az új formátumú fájlok esetében a Bitstromot jelképező .bit rövidítést használták. Később az MP3 rövidítés kézenfekvőnek tűnt, mivel egy másik Fraunhofer-csoport az MPEG Layer 2 esetében a .mp2 fájlvégződést kezdte használni. Grill 2008-ban még azt nyilatkozta, hogy nincs technikai ok az MP3 leváltására.

Doga

Forrás: www.sg.hu

Szólj hozzá!
Címkék: MP3 AAC

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr1312525121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása