Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

Globális internetelérést adna a SpaceX

2017. május 08. 14:17 - Satinfo

Ehhez azonban több ezer műholdra és azok fellövésére lenne szükség.

spacex_nagy.jpg

Az elmúlt néhány évben többször olvashattunk a globális (univerzális) internetelérések kiépítésével kapcsolatos tervekről, itt a Google mellett a Facebook neve is felmerült. Elon Musk cége azonban szintén kivenné ebből a részét, bár ők drónok és ballonok helyett inkább műholdakra támaszkodnának.

A SpaceX, amely legutóbb éppen egy katonai célokra szánt kémműholdat lőtt fel, szintén nem számít teljesen új jövevénynek ezen a területen, hiszen az illetékes szabályozó hatóság, az amerikai FCC, már tavaly novemberben megkapta az ezzel kapcsolatos beadványt, maga Musk pedig még 2015-ben szólalt meg először a kérdésben. A napokban azonban egy szenátusi meghallgatásra került sor, amelynek során a kormányzati műholdas tevékenységeket felügyelő alelnök beszélt a tervekről, az illetékesek beleegyezését kérve. A megvalósuláshoz komoly munkára, valamint egy több éven át tartó programra lesz szükség, hiszen itt összesen csaknem 4500 műhold fellövésére kerülne sor, a megoldást azonban ők ebben látják – nyilván nem teljesen önzetlenül, hiszen a SpaceX éppen ezen fellövésekből él.

A cég azzal igyekszik hatni a törvényhozókra, hogy az USA-ban 34 millió embernek nincs hozzáférése a legalább 25 Mbps-ot biztosító szélessávú elérésekhez, a teljes bolygó esetében azonban gyakorlatilag az emberiség több, mint fele (57 százaléka) kénytelen nélkülözni az internetet. Ők a Ka- és a Ku-sávban működő műholdakkal oldanák meg a kérdést, mivel azonban a hivatalos adatok szerint jelen pillanatban 1459 műhold kering a Föld körül, további 4500, a tervek szerint 1110 és 1325 km közötti magasságban operáló példány fellövése minden szempontból komoly problémát jelent. Mindenesetre egy prototípust már idén fellőnének, ezt jövőre egy újabb darab követné, 2019-ben pedig elindulna a teljes kampány, már amennyiben erre zöld utat kapnak.

Az nyilván az elkövetkező hónapokban dől majd el, hogy megkapják-e a jóváhagyást.

Doga

Forrás: www.sg.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr2612490013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása