Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

Routerek, okostelefonok, navik árusítása állhat le

2017. március 22. 18:43 - Satinfo

mobilnet_kicsi.jpg

Elvileg június elsejétől több millió eszközt nem lehetne értékesíteni. Ennek hátterében az áll, hogy kifut az Európai Unió egyik irányelve és az Európai Bizottság nem gondoskodott annak megfelelő pótlásáról.

 

A következmények miatt nem csupán a vásárlók szenvedhetnek, a kifutó európai uniós irányelv ugyanis minden olyan eszközre vonatkozik, amely rádiójeleket küld vagy fogad. A probléma több millió okostelefont, WLAN-routert és navigációs készüléket érint. Az ügyre a német kormány jelzésének köszönhetően derült fény. Brigitte Zypries német gazdasági miniszter a probléma kapcsán Elzbieta Bienkowskának, az EU ipari biztosának küldött levelet, amelyben hangsúlyozta, hogy aggodalommal figyeli, hogy hiányoznak a megfelelő európai szabványok.

Az átmeneti időszak letelte után, 2017 júniusától számos újonnan kifejlesztett termék nem lesz majd elérhető a piacon a hiányzó engedélyezési szabványok miatt. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan európai gyártók több ezer termékét nem lesz szabad árusítani és el kell tüntetni a boltok polcairól. A következmények katasztrofálisak lehetnek, hiszen nem lesz elérhető egy új szabvány a rádiójelek küldésére és fogadására alkalmas készülékékhez. Ez minden tagállam esetében komoly nemzetgazdasági károkat okozhat, s számos munkahelyet veszélyeztethet a gyártásban és a kereskedelemben egyaránt.

A 2014/53/EU irányelv szabályozza azt, hogy a rádiójeleket küldő és fogadó termékeknek milyen tulajdonságokkal kell rendelkezniük. A szabályozást 2014-ben fogadták el, de csak tavaly június óta volt hatályban. Ugyanakkor az irányelv túl általánosan fogalmazott, ami nem segített a gyártóknak, ezért harmonizált európai szabványok írják le, hogy miként kell kialakítani egy okostelefont vagy egy navigációs készüléket. A szabványokat az Európai Távközlési Szabvány Intézet (ETSI) fogadja el. Ebben az esetben azonban az ETSI hónapokkal elmaradt az előzetes ütemtervtől és eddig csak néhány szabványt fogadott el. Zypries szerint ugyanakkor előfordult az is, hogy az intézet rábólintott a szabványra, de azokat az Európai Bizottság nem hirdette ki, mert túl bonyolult volt az ellenőrzési folyamat.

Az 5 GHz-es WLAN-szabvány szerint működő eszközökre vonatkozó ETSI EN 301 893 szabványt leghamarabb csak ősszel hirdethetik ki. A szabványok hiánya oda vezet, hogy a gyártók kénytelenek minden egyes új fejlesztésüket egyenként bevizsgáltatni és engedélyeztetni, de ez a folyamat nem csupán rendkívül sok időt vesz igénybe, hanem drága is. Mindez azt is jelenti, hogy csak olyan termékek jelenhetnek meg júniustól az európai uniós piacon, amelyeket kellően nagy számban tudnak gyártani a cégek. Az Európai Unió és az ETSI jelenleg egymásra mutogat, a gyártók tanácstalanok, miközben az idő egyre fogy. Megoldást jelenthetne az eddigi szabványok módosítása, illetve a lejárati dátumuk meghosszabbítása.

Doga

Forrás: www.sg.hu

Szólj hozzá!
Címkék: EU WiFi

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr9112362587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása