Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

Mennyire hatékony a DVB-T2?

2017. február 28. 11:24 - Satinfo

dvb-t2_nagy.jpgNémetországban idén tavasszal hajtják végre a földfelszíni digitális televíziós műsorszórás korszerűsítését, azaz a jelenlegi MPEG2-es tömörítést használó DVB-T-ről a legújabb, HEVC (H.265) tömörítést alkalmazó DVB-T2-re való átállást.

A két országos német közszolgálati televízió, az ARD és a ZDF a 2017-ben áttér a DVB-T2-es műsorsugárzásra Németországban. A lépés következtében a tető- és szobaantennával tévézők számára a jelenleginél jóval több, illetve a csupán hagyományos, SD felbontású műsorok után végre nagyfelbontású, HD-csatornák vétele is lehetővé válik.

Holger Meinzer, a Media Broadcast műsorszolgáltató cég senior alelnöke szerint a DVB-T-ről a DVB-T2-re történő átállás következtében ugyanazon frekvenciaspektrumon kétszer több adó műsora továbbítható, amennyiben nem változtatnak a minőségi paramétereken. További nyereséget jelent a jelenleg elérhető legújabb tömörítési eljárás és a DVB-T2 szabvány párosítása: az ARD és a ZDF eldöntötte ugyanis, hogy a DVB-T2-es szabvány mellett a HEVC (H.265) tömörítést alkalmazza. A HEVC tömörítés hatékonyságának köszönhetően a Németországban jelenleg használt MPEG2-es (H.262) tömörítéshez képest ugrásszerűen meg fog nőni a földfelszíni adóhálózat által kisugárzott tévéprogramok száma, illetve lehetővé válik egyetlen frekvencián akár hét HD minőségű program továbbítása is. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanannyi HD csatorna vételére lesz lehetőség egyetlen frekvencián, mint amennyi SD-csatorna vételét tudja biztosítani a jelenlegi MPEG2-es rendszer. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a DVB-T2-es rendszer és a HEVC tömörítési eljárás lehetővé tudja tenni az Ultra HD, azaz 4K-s felbontású műsorok továbbítását is a földfelszíni hálózaton.

A hazánkban használt DVB-T MPEG4-es sugárzás félúton jár a Németországban jelenleg használt DVB-T MPEG2-es és a 2017-ben bevezetendő DVB-T2 HEVC szabvány között. A MinDigTV nézői tehát már tudnak HD csatornákat is nézni (jelenleg ötöt), illetve a műsorok választéka ma már jóval nagyobb, mint a néhány évvel ezelőtti kísérleti MPEG2-es sugárzás idején. Ugyanakkor a DVB-T2-es rendszer és a legújabb HEVC tömörítés együttes alkalmazása voltaképpen ugyanakkora hatékonyságbővülést jelentene, mint annak idején a DVB-T rendszeren belüli átállás az MPEG2-ről az MPEG4-re. Természetesen ez a technikai fejlesztés a végfelhasználói készülékek „tudásszintjének” növelését is feltételezné.

 

Doga

Szólj hozzá!
Címkék: DVB-T2

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr912300605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása