Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

NMHH: nincs a Rádió Q-val szemben megszüntetést eredményező eljárás

2017. február 27. 13:44 - Satinfo

nmhh_nagy_uj.pngEgyes sajtóhírekkel ellentétben a Rádió Q esetleges leállásának nincs köze semmilyen médiahatósági eljáráshoz, az a tulajdonosok saját üzleti döntése lehet. A médiaszolgáltató meglévő frekvenciájának hasznosítására még 1,5 évig jogosult. A Rádió Q közösségi rádió, azaz nem fizet sem frekvencia-, sem médiaszolgáltatási díjat.

A rádió semmiféle olyan külön eljárás alatt nem áll, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) indított volna. Ezért minden további lépése, amellyel a rádió az elhallgatását fontolgatja, nem a hatóság felelőssége, hanem a tulajdonos saját hatáskörébe tartozik, egyéni szabad döntésén alapul, ennek nincs köze a hatósághoz. Éppen ezért nem érthető az, hogy a hatóságot okolják a tulajdonos döntése miatt, vagy hogy a megszűnés hátterében valamilyen évek óta elhúzódó vitás ügy áll.

Az NMHH-nak semmilyen éve óta elhúzódó vitás ügye nincs a Rádió Q-val. Tisztázatlan kérdések sincsenek, amely miatt be kellene zárni a rádiót. Egyszerűen, mint ahogy minden közösségi médiaszolgáltató – és néhány kivétellel a többi médiaszolgáltató is –, a Rádió Q is köteles havonta adatokat szolgáltatni a Médiatanács számára a műsorkvótákra vonatkozó előírások betartásának ellenőrzéséhez a médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló törvény 22. § (8) alapján. Ilyenkor a szolgáltatónak többek között arról kell nyilatkoznia, hogy a műsoridejéből mennyit szánt magyar zenei művekre, ezen belül is öt évnél nem régebbi zenei művekre.

A Rádió Q ezt az adatszolgáltatást elmulasztotta a 2016. szeptember 5. és 2016. december 31. közötti időszakban, ezért az NMHH 2017. február 9-én eljárást indított adatszolgáltatás nem teljesítése miatt. A végzésben a hatóság nyilatkozattételre hívta fel a szolgáltatót, hogy indokolja az adatszolgáltatás elmaradását. A rádió a végzést február 15-én vette át, egyelőre nem válaszolt rá.

Az NMHH hangsúlyozza, hogy ez a kötelezettségszegés azonban sem felfüggesztéssel nem jár, sem pedig szolgáltatás ellehetetlenülését nem eredményezi. A jogsértés nem példa nélküli, ilyen felhívásokat az NMHH évente több tucatszor kénytelen kiküldeni.

Doga

Forrás: www.nmhh.hu

Szólj hozzá!
Címkék: NMHH

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr2412298063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása