Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

Bekapcsolják az FM-rádiót az iPhone-okban?

2017. június 14. 12:42 - Satinfo

Hosszú vitákat kiváltó dolog került újra a szóbeszéd elé, de nem valószínű, hogy tényleges döntés születhet.

iphone_fm.PNG

Az Egyesült Államok Szövetségi Hírközlési Tanácsának vezetője, Ajit Pai egy távközlési találkozón beszélt elképzeléséről, melyben aktiváltatná minden okostelefon FM-chipjét.

A mai okostelefonok szinte mindegyike tudja kezelni az FM-rádiók fogására alkalmas protokollt, pár gyártó mégis letiltja ezt. Ez több ízben is kellemetlen, hisz így internetes rádiók használatára kényszerítik az embereket, mely jelentős adatforgalommal jár, illetve a lefedettségi viszonyok is sokfelé kérdésesek szerte a világban.

Pai egy tanulmányt mutatott be, miszerint az amerikai okostelefonok majdnem fele nem rendelkezik ezzel a funkcióval. További érdekesség, hogy az aktivált chipek aránya 44%, a nem aktiváltaké is ennyi, azonban ennek a százalékértéknek 94%-át az iPhone-ok teszik ki.

Az FM-chip aktiválása az iPhone-okban nagy előnnyel járna, hisz így egy vészhelyzetben a népesség több mint 85%-át elérhetnék, továbbá az akkumulátor is lassabban merülne, ha az internetes streamek helyett FM-adókat is lehetne fogni a telefonokon. Persze a mai világban inkább az interneten tájékozódnak az emberek, mivel ez kényelmesebb és gyorsabb módja az információszerzésnek, mégis jó lenne, ha lenne egy alternatív lehetőség is.

Az Apple ez ügyben sosem foglalt állást, de egyik iPhone esetében se lehetett gyárilag rádiót hallgatni, mindig is az internetes rádiózást szorgalmazta a cég. Hardveresen valószínűleg az összes iPhone alkalmas az FM-rádiózásra, hisz a modemchipek támogatják a jelfeldolgozást, a plusz antenna pedig megoldható a fülhallgató csatlakoztatásával. (pl. iPhone 7 :D)

Nem túl elragaszkodott Pai elképzelése, valószínűleg egy szoftverfrissítéssel az Apple meg tudná oldani a rádió ki-bekapcsolását úgy, hogy az kikapcsolt állapotban sehogy vagy csak minimálisan csökkentse az akkumulátor idejét.

Bár az Apple szerint az interneté a jövő, van pár dolog, ami bár régimódinak tűnik, mégis jól megállja a helyét a mai világban is, sokak szerint a rádiózás ilyen.

Doga

Forrás: www.iphonekozosseg.hu

Szólj hozzá!
Címkék: iPhone FM

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr8412592695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása