Satinfo

Média, tévézés, rádiózás

Az Antenna Hungária év végéig országosan elérhetővé teszi IoT hálózatát

2017. november 16. 13:20 - Satinfo

A pilotokat követően elindulnak az üzleti szolgáltatások.

lorawan.png

Az Antenna Hungária, hazánk vezető állami tulajdonban lévő távközlési szolgáltatója évtizedes tapasztalatra tett szert a vezeték nélküli hálózatok kiépítésének és üzemeltetésének terén. Az AH erre a szaktudásra, az országos szervizhálózatára és telephely-infrastruktúrájára támaszkodott az IoT (Internet of Things, azaz a Dolgok Internete) hálózatának építésekor, melyre első lépésben a Balaton térségében került sor 2017 tavaszán.

A fejlesztés második lépcsőjeként az Antenna Hungária tovább bővíti IoT hálózatát, amely így már több mint száz bázisállomással üzemel országszerte. A beruházás keretében a főváros, a megyeszékhelyek és több vidéki nagyváros teljes lefedésére kerül sor ez év végéig. Az AH vezeték nélküli LoRaWAN (Long range Radio) technológiára épülő hálózata a bővítés után már országos jelenlétet fog biztosítani.

Az Antenna Hungária stratégiájának fontos elemét képezi az új országos IoT hálózatra épülő értéknövelt szolgáltatások elindítása és felfuttatása, amit az ebben a piaci szegmensben rejlő jelentős növekedési potenciál is alátámaszt. A technológia egyik legnagyobb előnye, hogy a szolgáltatások igénybevételéhez a szenzoroldalon nincs szükség sem internet előfizetésre, sem SIM kártyára, de még vezetékes áramellátásra sem – a telepítés és a hálózati kommunikáció ezáltal rendkívül költséghatékony módon valósulhat meg, új alapokra helyezve a hazai okosmérést, mint szolgáltatást. Az AH az elmúlt időszakban számos pilot rendszert épített ki:

Okosmérés: Győr-Szol távhőszolgáltatás

A sikeres együttműködés keretében a Győr-Szol szolgáltatási területén 40 db hőközpont hőmennyiség mérőjének távkiolvasását valósítottuk meg LoRa hálózatunk felhasználásával. A költséghatékony megoldás legfőbb előnyei a 8-10 év akkumulátoros üzemidő, valamint a távoli, automatikus mérési adat kiolvasás, akár zárt, ablaktalan helységekből is.

Az AH-Győr-Szol projektről készült demofilm a következő linkről érhető el: www.ahrt.hu/hu/intelligens-iot-megoldasok

 

Okos város megoldások: Tamási Önkormányzat

Aláírt együttműködési megállapodás alapján egy olyan idősgondozást támogató rendszer kerül kiépítésre, mely LoRaWAN szenzorok segítségével monitorozza a legrászorultabb gondozottak környezetét, így egy esetleges vészhelyzet (jelen esetben az ingatlan fűtetlensége) még időben felismerhető és a területért felelős szociális gondozó értesíthető.

 

Okos parkolás: Józsefvárosi Önkormányzat

Az Önkormányzattal történő együttműködés keretében a kerület 4 különböző pontján teszteljük az okos parkolási megoldásunkat. A kihelyezésre kerülő 80 db szenzorral monitorozzuk a parkolóhelyek kihasználtságát, a parkolási szokásokat és a szenzorok által generált adatok olyan, további felhasználási lehetőségeit, mint például a dinamikus parkolás segítő alkalmazások, vagy közösségi útvonaltervező megoldások.

 

Okos parkolás: Budapest Közút

Együttműködési megállapodás keretében 40 db parkoló szenzor kerül telepítésre a Kaszásdűlői P+R parkolóba. A projekt célja a P+R parkoló kihasználtságának elemzése, a mért adatok közösségi közlekedés támogató szoftverekbe történő integrálhatóságának vizsgálata, mint például a Waze, Google Maps és egyéb navigációs szoftverek.

 

A LoRa alapú IoT technológiáról

A vezeték nélküli LoRaWAN technológia gépek, eszközök, szenzorok által küldött kisméretű adatcsomagok kommunikációját teszi lehetővé. A végponti kommunikációs berendezések, szenzorok minimális energiaigénye rendkívül alacsony energiafelhasználást jelent, ezáltal hosszú élettartamot garantál az eszközök számára, és akár több tíz kilométeres távolságban is lehetővé válik a vezeték nélküli átvitel az eszközök között. A LoRaWAN technológiára épülő IoT megoldások ezáltal alacsony beruházási költséget, illetve egyszerű telepítést és bővítést tesz lehetővé, ami konkrét költségcsökkenést eredményezhet az üzleti ügyfelek számára. Az Antenna Hungária Magyarországon az elsők között csatlakozott a LoRaWAN szabványt kialakító LoRa Alliance-hoz, az egyik legmeghatározóbb nemzetközi IoT szövetséghez, melynek több mint 100 országból 500-nál is több tagja van – jellemzően országos hálózattal rendelkező vezeték nélküli szolgáltatók, a legnagyobb nemzetközi szenzorgyártók és E2E megoldásokat fejlesztő cégek.

Doga

Forrás: www.ahrt.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://satinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr10013285235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása